2013 m. balandžio 25 d., ketvirtadienis

Raibuolė (paphiopedilum)

  
Šios orchidėjos žiedai dažniausiai pavieniai, rečiau susitelkę į nedidelius žiedy­nus, išsidėstę ant ilgų plaukuotų žiedynkočių. Žydi rugsėjį-gegužę.
Raibuolės nuo kitų orchidė­jų skiriasi žiedo lūpa. Ji skirta vabzdžiams privilioti. Prie jos yra lygi plokštelė, musėms ji at­rodo kaip puiki vieta nutūpti. Bet ji slidi, todėl musė įkrinta į kurpaitės vidų. Vienintelis būdas iš jos išlysti – siauras plaukuotas takelis užpakalinėje sienelėje. Pro jį ropojančių musių nugara aplimpa žiedadulkėmis. Jei musė skris ant kito žiedo – žiedadulkės pasiliks ant piestelės purkos, o musė aplips naujomis žiedadulkėmis.
Pagal šilumos poreikį raibuolės gali­ma suskirstyti į dvi grupes – mėgstančias šilumą ir mėgstančias vėsesnę aplinką. Šilumą mėgstančioms priklauso margalapės kruopėtoji (P. callosum) ir karpotoji (P. suklmkulii) raibuolės. Jos visus metus auga esant 22-26 °C temperatūrai. Iš kalnų kilusios ryškioji (P. insigne), raudongyslė (P. fairrieanum), rusvoji [P. spicerianum) ir nuostabioji (P. venustum) raibuolės žiemą auga žemesnėje temperatūroje: 16-18 °C -dieną ir 12-15 °C – naktį.
Raibuolės sodinamos į neaukštus indus. Juose padaromas storas drenažo sluoksnis – iki pusės indo aukščio. Substratas ruošiamas iš molingos žemės, pridedama lapų komposto, spygliuočių medžių žievių, augalinio komposto ir smėlio santykiu 1:2:2:1:1. Persodinus ant substrato pavir­šiaus galima uždėti kiminų. Kartais jie pri­gyja ir auga, taip raibuolėms sudarydami palankias augimo sąlygas.
Šios orchidėjos mėgsta šviesą ir drėgmę. Jos neturi organų vandens atsargoms kaupti, todėl labai svarbu jas reguliariai laistyti. Augimo periodu jos laistomos gausiai, o ramybės – saikingai. Tręšiamos kartą per mėnesį nuo ankstyvo pavasario iki spalio. Reikia pridengti nuo tiesioginių saulės spin­dulių, ypač margalapes. Vasarą galima iš­nešti į lauką ir laikyti daliniame pavėsyje.

Kambariuose auganti orchidėja. Žiemą žydi Paphiopedilum insigne (iš Himalajų), Paphiopedilum villosum (Indonezija) ir kai kurie hibridai. Pavasarį po žydėjimo trumpas ramybės periodas. Patalpa šviesi, 12—16°C temperatūros, apsaugota nuo vidurdienio saulės. Laistyti mažai, šiltomis dienomis purkšti. Kas du metus, prasidėjus augimui, persodinti. Vazonas ar dubuo ne per didelis, geras drenažas, iš viršaus padengiama samanomis. Iš pradžių mažai laistyti, dažniau purkšti. Vasarą augimo periodas. Kambarys silpnai apšviestas, 20°C temperatūros, vėdinamas. Gausiai laistyti, purkšti. Vandentiekio vanduo tik virintas (be chloro), kalkes pakenčia. Kas savaitę tręšti (1— 2 g/l). Kad gėlė subręstų ir užsigrūdintų, rudenį laikyti šviesesnėje, vidutinio drėgnumo, 15—20°C temperatūros patalpoje. Žiemą gėlės žydi, jas prižiūrėti kaip ir rudenį. Vieta šviesi ar saulėta. Laistyti retai, saulėtomis dienomis prieš pietus  nupurkšti. Nepakenčia sauso oro ir tabako dūmų.

Mano Paphiopedilium hibridas pirktas 2013-04-12 Kauno stoties turguje už 43 Lt žydėjo savaitę pas mane.
 

1 komentaras:

  1. Sveiki visi orchidėjų mylėtojai.Auginu Raibuolę jau gal penki metai,krūmas jau didelis ir žydi kiekv.metais po du žiedus.Labai ją myliu ir rūpinuosi.Ateity ruošiuosi įsigyti dar kelias šios rūšies orchidėjas.

    AtsakytiPanaikinti