2013 m. balandžio 25 d., ketvirtadienis

Miltonia ir Miltoniopsis

 
Šios dvi gentys dažnai painiojamos arba miltoniopsių gentis visai neišskiriama ir visos šios orchidėjos vadinamos miltonijomis. Miltoniopsių žiedai panašūs į darželinių našlaičių: žiedlapiai plokšti, tik skirtingos formos, o tikrų miltonijų – atpa­žinsite tikrą orchidėją su didele plačia lūpa. Miltonijų gumbai turi po du, o ne po vieną lapą, kaip miltoniopsių. Parduotuvėse dažniausiai visos vadinamos vienu var­du – miltonijomis.
Tai Pietų Amerikos gražuolės, gamtoje randamos atogrąžų miškuose Kosta Rikoje, Brazilijoje, Kolumbijoje, Venesueloje, Ekvadore. Pagal kilmę skiriamos Kosta Rikos ir Kolumbijos bei Brazilijos ir Paragvajaus rūšys. Gamtoje jos auga ant stambių apatinių medžių šakų. Žydi daž­niausiai vasarą ir rudeni.
Namuose geriausia auginti nelabai reiklius miltonijų hibridus.
Miltonijos mėgsta ryškią išsklaidytą šviesą, vidutinę kambario temperatūrą. Patalpos turėtų būti gerai vėdinamos. Joms patinka nekintančios augimo sąlygos. Laistyti reikia gana vienodai, neleidžiant substratui išdžiūti, bet ir neperlaistant. Būtina drėkinti orą. Žiemą jas geriau laikyti truputį vėsesniame kambaryje (16 °C) ir rečiau laistyti, bet ryškaus ramybės periodo miltonijos neturi.
Miltoniopsių hibridai auginami leng­viau, mėgsta vėsesnę aplinką nei miltoni­jos. Žydi dažniausiai pavasarį ir rudenį. Jiems tinkamiausia ryški išsklaidyta šviesa, vienoda temperatūra ir oro drėgmė (geriau ne purkšti augalus, o padėti orą drėkinančius padėklus su samanomis arba akmenėliais ir vandeniu). Žiemą taip pat laikomi truputį vėsiau, mažiau laistomi, bet ryškaus ramybės periodo neturi.
Galima sakyti, kad parduotuvėse par­duodamų šių orchidėjų priežiūra labai panaši.
Pavasarį ir vasarą gėlės tręšiamos kas dvi savaites, o rudenį ir žiemą – kartą per du mėnesius arba visai netręšiamos (tai pri­klauso nuo auginimo sąlygų).
Persodinamos anksti pavasarį, kai pradeda augti naujos šaknelės. Be reikalo nereikėtų šių gėlių judinti. Vazonėlius ir substratą verta keisti tik tada, kai jie jau nebetinka­mi. Nauji vazonėliai imami ne per dideli. Auginamos rupiame epifitinių orchidėjų substrate. Persodinant galima dauginti kero dalimis.

Mano:
Burrageara Nelly Isler pirkta 2013-05-13 Kauno stoties turguje už 24 Lt.



Komentarų nėra:

Rašyti komentarą