2013 m. balandžio 24 d., trečiadienis

Kambarinės gėlės – orchidėjos

Kai kurios orchidėjos gali būti auginamos ir žydi šiltame kambaryje. Iš tokių paminėtinos: Bifrenaria, Calanthe, Cattleya, Cochlioda, Coetogyne, Dendrobium, Miltonia, Odontoglossum, Oncidium, Renanthera, Sophronites, Stanhopea, Paphiopedilum, Zygopetalon. Orchidėjoms, augančioms žemėje, kaip Paphiopedilum, tinka durpinės bei velėninės žemės ir kiminų mišinys, o kitoms, kurios kaip epifitai auga susikaupusiame humuse tarp didelių medžių šakų, reikalingas pralaidus, ne visai perpuvęs substratas. Šios orchidėjos gerai auga paparčių šaknų (osmunda), kiminų ar pusiau perpuvusių lapų mišinyje. Įrengiamas geras drenažas iš vazonų šukių. Kai kurios orchidėjos, pavyzdžiui, Epidendrum, Stanhopea ir stambioji Odontoglossum, auginamos skiedrinėse pintinėlėse, kitas galima

sodinti į paprastus vazonus, šiltnamines orchidėjas į korėtos medžiagos indus. Drėgname gėlių lange orchidėjas galima laikyti medžio žievės induose; taip pasodintos kabinamos ant epifitų šakos. Tačiau jas gana sunku prižiūrėti. Pavasarį ir vasarą augimo periodas. Persodinti retai, kas tris metus kovo—gegužės mėn. Žemes atsargiai nukratyti, šaknų gniužulą maždaug trečdaliu sumažinti.
Nupjaustyti negyvas šaknis ir senesnius nei ketverių metų gumbus. Indas tokio pat dydžio kaip buvęs. Didesnes gėles dalyti. Kiekvienoje dalyje turi būti po 2—3 gumbus. Sergančias gėles sodinti į mažą vazoną, substratą padengti kiminais. Vieta labai šviesi, vidurdienį kiek užpavėsinta. Laistyti gausiai, apipurkšti. Netoli pastatyti garintuvus su vandeniu. Epifitus laistyti tik lietaus arba suminkštintu vandentiekio vandeniu. Kas savaitę tręšti (0,5 g/l) mišiniu, kuriame daugiau kalio. Paphiopedilum ir Cymbidium galima gausiau tręšti — iki 2 g/1. Iki liepos mėnesio prižiūrėti taip pat kaip ir pavasarį. Šiltomis dienomis patalpą vėdinti. Rugpjūčio mėnesį, kad ūgliai tinkami subręstų, laistyti mažiau, žiūrėti, kad nesiraukšlėtų gumbai, netręšti. Kad gėlė gausiai žydėtų, vasarą reikia laikyti saulėtoje vietoje.
Rudenį ir žiemą žydinčias gėles gausiai laistyti,    nėpurkšti; oras gali būti sausas. Vėsiojo šiltnamio orchidėjoms tinkamiausia temperatūra 8—14°C, šiltojo — 18—24°C, naktį ne žemesnė. Žiedus saugoti nuo šliužų (stiebą apsukti vata). Ramybės periodu, vėlai rudenį arba žiemą, gėlėms su gumbais reikalingas sausros laikotarpis. Tai nebūtina toms rūšims (kaip Paphiopedilum), kurios neturi specialaus organo vandens atsargoms kaupti. Joms visą laiką reikia šiek tiek vandens ir ramybės periodu. Kitos orchidėjos pasitenkina menkais drėgmės ištekliais. Neaukštoje temperatūroje laikomas gėles laistyti tik kas dvi—tris savaites, jei šviečia saulė, vidurdienį šiek tiek apipurkšti, bet iki vakaro jau turi būti sausa. Kai kurių orchidėjų lapai nuo sausros krenta, o nuo drėgmės ant jų atsiranda juodai rudos dėmės. Orchidėjas reikėtų laikyti labai šviesioje patalpoje, geriau su langais iš pietinės pusės. Saugoti nuo amarų. Dauginama keliais būdais:
  • pavasarį dalijamas augalas; nauji augalėliai atskiriami su 2—3 gumbais;
  • seni gumbai po vieną sodinami į labai rupų substratą, sumaišytą su smėliu, mažuose vazonuose ir auginami drėgname ore 25°C temperatūroje;
  • kai kurios Odontoglossum ir Oncidium rūšys užaugina jaunus augalėlius žiedyne; pavasarį jie atskiriami ir pasodinami. Orchidėjų substratas gerai pridengiamas kiminais, tiek jaunų, tiek senų gėlių.

Komentarų nėra:

Rašyti komentarą