2013 m. balandžio 24 d., trečiadienis

Kasdienė orchidėjų priežiūra

Kaip ir visoms gėlėms, orchidė­joms reikia vandens, trąšų, šviesos ir šilumos. Kadangi šios kambarinės gėlės iš kitų išsi­skiria savo išvaizda, jų priežiūra taip pat išskirtinė. Yra rūšių, kurių atstovės lengvai auga ir joms nereikia ypatingų sąlygų. Bet yra ir tokių, kurias augindami suprantame posakį „lepus kaip orchidėja„. Prižiūrint orchidėjas reikia vengti intensyvaus tręši­mo, augalų laikymo šalia šilumos šaltinio, pernelyg šlapio substrato, šalto skersvėjo, nevėdinamų patalpų ir saulėkaitos.

ORCHIDĖJŲ TRĘŠIMAS
     Jei norite, kad orchidėjos intensyviai augtų ir gražiai žydėtų, jas reikia tręšti. Orchidėjoms reikia tų pačių cheminių elementų, kaip ir kitoms gėlėms: azoto (N) – kad augtų lapai ir stiebai, fosforo (P) – kad formuotųsi žiedai, kalio (K) – šak­nims, taip pat mažesnio kiekio kalcio ir magnio (Ca, Mg).
Jei substratas yra iš spygliuočių medžių žievių, reikia daugiau azoto trąšų.
Kalcio ir magnio trąšas reikėtų naudoti atskirai, nes tai antagonistiniai elementai.
Kadangi orchidėjos prisitaikiusios augti aplinkoje, kurioje cheminių elementų koncentracija maža, tręšti reikia labai ma­žomis dozėmis.
Geriausia naudoti specialias orchi­dėjoms skirtas trąšas pagal pateikiamą instrukciją. Jei naudosite kitiems augalams skirtas trąšas, imkite tik ketvirtadalį nu­rodyto kiekio.
ORCHIDĖJŲ RAMYBĖS PERIODAS
     Daugumos rūšių orchidėjoms reikia ra­mybės periodo. Augdamos šios gėlės sustorėjusiame stiebe sukaupia mitybinių medžiagų ir vandens atsargų, dėl jų išgyvena nepa­lankiomis sąlygomis. Nelygu, kokia rūšis, ramybės periodas gali trukti nuo kelių savaičių iki kelių mėnesių. Namuose reikia stebėti gėles. Ramybės periodo pradžią parodo šaknų galiukai – jie praranda žalią spalvą. Tada laistykite kuo mažiau. O kai jie vėl pažaliuoja, prasideda augimo periodas – vėl laistykite kaip įprastai. Orchidėjos, neturinčios sustorėjusių stiebų, ne­turi ir aiškaus ramybės periodo.
ORCIDĖJŲ LAPŲ PRIEŽIŪRA
     Nuo lapų nuolatos reikia valyti dulkes, nes jos uždengia žioteles ir gėlėms pasidaro sunku kvėpuoti. Tai atlikti galima gėles purškiant arba valant ser­vetėle. Svarbu, kad van­duo būtų minkštas, be druskų, nes ant lapų liks pilkos dėmės. Parudavę lapai ar jų galiukai nu­kerpami.
ORCHIDĖJŲ ŽIEDYNŲ PRIEŽIŪRA
     Žiedynus reikia pririšti prie atramų. Tai reikia daryti tuomet, kai žiedynkotis yra apie 15 cm ilgio. Atramoms nau­dojamos plonos bambukinės lazdelės. Nuvytus žiedams daugumos rūšių orchidėjų žiedynkočiai nukerpami. Falenopsių žiedynkočiai vėliau gali šakotis, todėl jie tik patrumpinami iki matomo pumpuro. Jeigu nuvytus žiedams žiedynkotis pa­ruduoja, jis trumpai nukerpamas.
  • Drėkinti aplinkos orą galima pastačius orchi­dėjas j padėklus su akmenėliais ir vandeniu (taip, kad vanduo nesiektų vazono dugno) arba drėgnomis samanomis.
  • Žiedynkočiarns prie lazdelių pritvirtinti gali būti naudojami minkšti raišteliai, izoliuotos vielutės arba žaismingi segtukai. Svarbu, kad jie nepažeistų žiedynkočio.
  • Žiedynams pririšti naudojamos plonos medinės arba bambukinės lazdelės.
  • Orchidėjos gerai auga kartu su paparčiais. Visiems šiems augalams patinka išsklaidyta šviesa, drėgnas oras. Augdami kartu augalai sukuria savo mikrokli­matą ir augintojui tenka mažiau rūpesčių.

Komentarų nėra:

Rašyti komentarą