2013 m. balandžio 25 d., ketvirtadienis

Brasija (Brassia)

 
Tai negausi (apie 35 rūšys) orchidėjų gentis iš Centrinės ir Pietų Amerikos, šios epifitinės gėlės sutinkamos šviesiuose drėgnuose miškuose. Brasijoms būdingi žvaigždutes arba vorus primenantys žie­dai, dviem eilėmis išsidėstę ant išlinkusio žiedynkočio.
Dažniausiai auginamos šių rūšių gėlės: šviesiai žalsvais žiedeliais pasipuošianti B. verrucosa ir rudenį geltonai pražystanti B. aiudata.
Namuose dažniausiai auginami brasijų hibridai – išvesti tiek iš kelių rūšių, tiek iš kelių genčių atstovų: MiltttSSia, Maclellanara, Brassidium ir kiti. Kelių gen­čių hibridų žiedlapiai platesni, ryškesnių spalvų, bet žiedai ne tokie kvapūs kaip tikrųjų brasijų. Gėlės užauga apie 30 cm aukščio, žiedynuose būna 8-12 ir daugiau žiedų. Peržydėjusių gėlių žiedynkočius reikia nupjauti.
Šioms orchidėjoms tinka įprasta temperatūra, labai gerai, jei naktį būna truputį vėsiau, jos mėgsta išsklaidytą šviesą, gaivų orą. Substratas turi būti rupus, laidus orui vienodai drėgnas. Pavasarį ir vasarą tręšiami kartą per mėnesį, reguliariai laistomi ir purškiami. Rudens pabaigoje ir žiemą laistomi saikingai. Rūšinėms Brasijoms žiemą reikalingas 2 mėnesių dalinės ramybės laikotarpis, tuo metu jos laistomos saikingai. Persodinamos pavasarį, ne dažniau kaip kas 2 metus. Didesnius kerus galima padalyti, bet reikia saugoti trapias šaknis.
Vasarą galima laikyti lauke, kol nak­timis oro temperatūra nukrinta žemiau 12 °C.

Mano Cambria (brassia giminės, geltonais ištysusiais žiedukais su rudomis juostelėmis) pirkta 2013-04-12 Kauno stoties turguje už 24 Lt.
 





Komentarų nėra:

Rašyti komentarą