2013 m. vasario 5 d., antradienis

9 (39) Choga Regina Egbeme "Už auksinių grotų"


Įvertinimas: 3/5
Mano nuomonė: Tai vieną pirmųjų mano skaitytų "akių" tematikos knygų ir pasakysiu, kad šiek tiek nuvylė. Tikėjausi daugiau smulkmenų, kažkokio kitoniškumo. Tačiau pasakojimas buvo truputį nuobodokas, trūko veiksmo (gal dėl to, jog šiuo metu teikiu pirmenybę detektyvams :)). Tačiau buvo ir sudominusių dalykų. Pavyzdžiui, kad jie tikėjo į juodaodį Jėzų. Jų net šeima vadinosi Black Jesus family. Taip pat nenuvylė ir pabaiga, kai pagrindinė veikėja sužinojo, kad yra užsikrėtusi ŽIV virusu, kurį perdavė ir savo sūnui. Be to, išsiaiškino, kad jos tėvas mirė ne nuo kokio plaučių uždegimo, o būtent nuo AIDS. Tačiau istorija su gana teigiama pabaiga. Ir pagrindinė veikėja, ir jos sūnus išgyveno, nors ir prarado savo artimiausius žmones: motiną, kilusią iš Vokietijos, brolį, kuris buvo labai teisingas, nuoširdus ir geras. Pagrindinė veikėja Choga Regina pavaizduota per daug teigiamai, bet tai galbūt ir auklėjimo pasekmė, kai mergaitės auklėjamos paklusti vyrui nepaisant elementaraus teisingumo net nekalbant apie savo norus. 
Oficialiai: Knygoje autorė aprašo savo pačios skaudžius gyvenimo vingius. Jos motina Liza Hofmayer, kilusi iš Vokietijos, kartu su vyru atvyksta į Afriką. Lig tol jie nieko nežinojo apie šalį, vardu Nigerija.  Moteris vis labiau ima klimpti į depresiją, nes gyvendama prabangiuose namuose ji jaučiasi nereikalinga. Visas jos gyvenimas pasikeičia, kai susipažįsta su turtingu afrikiečiu Tėtušiu Davidu, vyru su vidiniu spindesiu. Kai jis aprodo savo haremą, Liza netenka žado: visos moterys ją pasitinka be galo širdingai, yra labai draugiškos. Liza supranta, kad čia ir yra jos tikrasis likimas. Būtent čia ji patiria tikrą džiaugsmą, kurio taip laukė.
Susituokusi su Davidu ji tampa trisdešimt trečioji jo žmona. Šioje bendruomenėje gimsta Choga Regina. Čia ji laimingai auga su savo trisdešimt trimis motinomis ir su trisdešimčia savo seserų. Koks pasaulis už haremo sienų, ji net neįsivaizdavo. Laimė ir vaikiškas nerūpestingumas baigiasi, kai tampa paauglė. Pagal įstatymus ji turi būti kuo greičiau ištekinta. Tėvas ją priverčia ištekėti už žmogžudžio ir prievartautojo, bet labai turtingo vyro, kad sustiprėtų šeimų santykiai. Nepaklusti tėvo valiai – tai tas pats, kaip pačiai pasirašyti mirties nuosprendį...
Puslapių skaičius: 207 psl.
Išleido: Mūsų knyga, 2003
Knyga: nuosava.

Komentarų nėra:

Rašyti komentarą