2012 m. rugsėjo 25 d., antradienis

4 (4) Vladimir Sorokin „LEDAS“

Įvertinimas: 2/5
Mano nuomonė: Na knyga išties labai keista. Nusipirkau ją knygyne, nes sudomino aprašymas. Tačiau perskaičius knygą, ji paliko tokį įspūdį, kurį sunku net apibūdinti. Pati mintis gal ir įdomi, tačiau siužetas lyg iš fantastikos srities. V. Sorokinas iš tiesų sugeba rašyti tiesiai: prievarta, atviras, negražus seksas, narkotikai, visa tai - yra. Ir dažną vos pradėjusį skaityti „Ledą” tai gali atbaidyti (ir atbaido). Kaip atbaidyti gali ir fantastika, kuri jau išlenda pirmuosiuose puslapiuose. Visa knygos esmė, kad kažkokie trenkti vyrai gaudo žmones, riša juos prie medžių, sienų, užkiša burnas ir daužo lediniais kūjais, rėkdami „kalbėk!”, kol laimingųjų širdys prabyla, o nelaimingieji keliauja į amžinos medžioklės plotus. Kaip ir būdinga maniakiniams psichams, jie vadina vienas kitą „broliais” ir „seserimis”. Kas tokie, iš kur ir kodėl jų negaudo šaunioji ekssovietinė milicija - visiškai neaišku.
Žodžiu keistas, tačiau įdomus kūrinys, kuriame susipina fantastika, tikėjimas, savotiškas satanizmas ir istorija. Kai kuriems šis kūrinys gali labai patikti, kai kuriuos jis gali nuvilti. Save labiau priskirčiau prie pastarųjų.
Oficialiai: Rusijos literatūrinio undergroundo atstovo Vladimiro Sorokino, šokiravusio skaitytojus ir literatūros kritikus drastiškais kūriniais, atlaikiusio kaltinimus pornografija ir teismus (2002 m. už romaną „Žydrieji lašiniai”), romanas „Ledas” (2002, AdMarginem; 2006, Random House, anglų kalba) laikomas vienu iš reikšmingiausių post-sovietinio periodo rusų literatūros kūriniu.
Romanui „Ledas”, charakteringas postmodernistinis žanro ribų išnykimas, „aukštojo” ir „žemojo” stiliaus (literatūrinio trash‘o a la Coelho) susiliejimas, leidžiantis romaną perskaityti keliuose lygmenyse: tarkim kaip žaidimą Nietsche‘s ir Solovjovo idėjomis, post-sovietinės sociokultūrinės realybės kritiką ir satyrą, arba kaip kvapą gniaužiantį postmodernistinį trilerį.
Puslapių skaičius: 360
Išleido: Kitos knygos, 2007
Knyga: nuosava. Po to parduota.

Komentarų nėra:

Rašyti komentarą