2013 m. balandžio 24 d., trečiadienis

Orchidėjų dauginimas

Orchidėjos dauginamos keliais būdais. Dažniausiai persodinant dalijamas keras. Simpodinio augimo tipo keras dalijamas taip, kad kiekvienoje pusė­je būtų ne mažiau kaip trys stiebai.
Šoninėmis atžalomis galima dauginti nedaugelio rūšių orchidėjas. Ant kai kurių orchidėjų monopodinių stiebų užauga vadinamieji keiktai – nauji maži augalėliai. Juos galima atskirti nuo motininio augalo, kai turi dvi tris 2,5-5 cm ilgio šaknytes.
Viršūnių šaknijimas. Geromis sąlygo­mis monopodinio augimo tipo orchidėjos išauga aukštos, stiebų apatinės dalys būna belapės. Intensyviai augančių orchidėjų viršūnę galima nupjauti (būtų gerai, kad turėtų orinių šaknų), pasodinti į specialiai šioms gėlėms skirtą substratą ir pririšti. Greitai atžala išleis šaknų ir sėkmingai augs. Likęs stiebas išaugins naujų ūglių, juos vėl bus galima atskirti ir įšaknyti.
Stiebagumbių šaknijimas. Seni peržy­dėję stiebagumbiai atskiriami nuo gėlės ir pasodinami į kiminus ar kitą smulkų substratą. Nauja gėlė pradeda augti iš pumpuro, esančio prie stiebagumbio, pagrindo. Sužydi po 2-4 metų.
Dauginimas stiebo auginiais. Taip dauginami dendrobiai ir epidendrai. Pavasarį arba vasarą nupjaunami stiebai ir supjaustomi 5 cm ilgio gabaliukais. Kiekviename turi būti bent du tarpubambliai. Pjūvio vietos užbarstomos siera, kad nepūtų. Auginiai sodinami į drėgnus kiminus ir uždengiami plėvele. Įsišaknija po 3-4 mėnesių.
Meristeminis dauginimas. Augalo augimo taške yra kelios ląstelės, formuo­jančios meristemą. Steriliomis sąlygomis jas nupjovus nuo augalo mėgintuvėliuose galima išauginti daug identiškų orchidėjų. Dabar taip dauginami ūkiuose parduoti skirti hibridai. Iš vienos orchidėjos galima išauginti iki 25 tūkst. identiškų kamabarinių gėlių.
Sėklomis orchidėjų namų sąlygomis padauginti neįmanoma.
Simpodinio augimo tipo orchidėjos dalijamos taip, kad kiekviename naujame kerelyje būtų ne mažiau kaip trys stiebai ir kelios sveikos šaknys.
Dendrobio stiebo viršūnėje formuojasi nauji augalėliai – vadinamieji keikiai. Šis dar per mažas atskirti nuo motininįo augalo.
Ant seno liudizijos stiebo išaugęs naujas ūglis dar neturi šaknų. Bet jį galima atsikirti ir pa­sodinti j drėgnas samanas, kad įsišaknytų.
Didelius ertmenių kerus persodinant galima dalyti, bet kiekvienas naujas kerelis turi būti iš 3-5 sveikų gumbelių.
Epidendro dukteriniai ūgliai turi jau pa­kankamai ilgas šaknis, juos galima sodinti į atskirus vazonėlius.

Komentarų nėra:

Rašyti komentarą