2013 m. balandžio 25 d., ketvirtadienis

Falenopsis (Phalaenopsis)

 
Šios genties augalai – favoritai tarp kambarinių orchidėjų. Jų auginama nepa­prastai daug ir įvairių. Gamtoje falenopsių yra 40-70 rūšių, jie paplitę Pietryčių Azijoje, Filipinuose, Indonezijoje, Šiaurės Rytų Australijoje. Tai epifitai, augantys ant medžių kamienų ir besislepiantys jų lajos šešėlyje.
Hibridiniai falenopsiai laikomi vie­nomis nereikliausių orchidėjų. Dideli ilgai išsilaikantys žiedai ne veltui pelnė populiarumą ir tarp gėlių augintojų, ir tarp floristų. Genties pavadinimas kilęs iš graikų kalbos žodžių phalaina, reiškiančio „drugelis“, a opas – „panašumas“. Iš tiesų žiedai primena ant šakelės nutūpusius drugelius.
Ir be žiedų šios orchidėjos visai gra­žios: tvirti platūs lapai dviem eilėmis iš­sidėstę ant trumpo stiebo, augalas atrodo labai kompaktiškas. Yra augalų, turinčių taškeliais arba lyg marmuras gyslelėmis išmargintus lapus.
Šaknys šviesiai pilkos, tvirtos ir mė­singos, sunkiai suvaldomos. Dalis šaknų neretai auga ne vazone, o nusidriekia pa­viršiumi ir šakojasi šalia. Dėl to nereikia jaudintis: epifitinių rūšių augalams būdin­gos orinės šaknys. Tokias geriau dažnai apipurkšti vandeniu, kad nepradėtų per anksti džiūti.
Falenopsiai gerai auga šiltuose ir vi­dutinio šiltumo kambariuose, kuriuose temperatūra nenukrinta žemiau 15 °C. Nemėgsta tiesioginių saulės spindulių. Todėl tinka auginti ant lentynų, baldų, esančių toliau nuo lango, kur pakanka išsklaidytos šviesos.
Šios orchidėjos neturi vandenį ir mi­tybines medžiagas kaupiančių organų, todėl ramybės periodo beveik nėra. Žiemą (jei tuo metu nežydi) gali stovėti keliais laipsniais vėsesnėje patalpoje, reikia kiek rečiau laistyti.
Daugelis mėgėjų, nusipirkę arba gavę dovanų falenopsį, susirūpina: šaknelės viršuje, net lipa iš vazono, gal orchidėją reikia sku­biai persodinti? Niekada neskubėkite. Gėlė ir taip ištvėrė kelionę, turi prisitaikyti prie naujų sąlygų namuose. O dar besiskleidžiantiems žie­dams reikia daug ener­gijos. Todėl tokiu metu šaknų geriau nejudinti. Jei augalas su pirktiniu vazonėliu nesilaiko, įsta­tykite jį į didesnį ir įdė­kite kelis pušų žievių gabalėlius kaip atramas. Falenopsius persodinti reikia kas 2-3 metus, kai peržydi. Jiems reikia labai puraus substrato, kad šaknys gautų pakankamai oro.
Falenopsiai laistomi kartą ar du kar­tus per savaitę. Tai priklauso nuo gėlės dydžio, substrato, aplinkos sąlygų. Į labai rupų substratą (beveik vien iš žievių) pasodintas orchidėjas geriau trumpam įstatyti į dubenį su vandeniu, nes iš viršaus užpiltas vanduo nutekėtų vos sudrėkinęs paviršių. Palaisčius vazono padėkle neturi likti vandens, o kitą kartą laistyti reikės tik substratui išdžiūvus. Drėgmės perteklius pavojingesnis nei trumpas išdžiūvimas. Tręšiama kartą per mėnesį, kai augalas auga ir žydi.
Šiltuose kambariuose auginamus falenopsius patariama rytais apipurkšti minkštu vandeniu. Svarbu, kad vandens lašeliai nesikauptų tarp lapų: per naktį likęs vanduo gali sukelti puvimą.
Peržydėję falenopsiai mėnesį ar kelis pailsi ir vėl ruošiasi žydėti. Jei orchidėja žalia, sveika, bet nenori pražysti, tikriau­siai jai per šilta (visus metus labai vienoda kambario temperatūra) ir per tamsu. Verta augalus 4-6 savaites palaikyti vėsesnėje (16-17 °C) patalpoje mažiau laistant ir rasti jiems šviesesnę (bet nesaulėtą) vietą.
Dažnai kyla klausimas dėl falenopsių žiedynkočių: palikti ar nukirpti? Nukirpti reikia tik džiūstančius ir nudžiūvusius žiedynkočius. Jei žiedai nubyrėjo, o kotelis liko žalias ir sveikas – tegul būna. Po kurio laiko jis gali pradėti šakotis, vėl pasirodys žiedai. Kartais ant jo susidaro atžalos. Jos auga lėtai ir atskirti galima tik jau turinčias gerai paaugusias šakneles,
Falenopsių veislių įvairovė tikrai stebi­na. Nuo visai mažyčių, vos keliolikos centi­metrų aukščio, iki beveik metrą (su žiedy­nu) siekiančių augalų. Žiedų spalvos – nuo baltos, šviesiai rausvos iki ryškios avietinės ir tamsios vyšninės. Būdingi įvairūs gel­tonos atspalviai, susiliejančių geltonos ir raudonos mišinys, spalvotos gyslos arba taškeliai ant žiedlapių. Peloric tipo veislių falenopsių žiedo sandara kitokia – jie turi tris lūpomis virtusius vainiklapius, atrodo kaip trilapiai su apvaliu vidurėliu. šios ypatybės ilgainiui gali išnykti ir orchidėja žydės falenopsiams įprastais žiedais.
Falenopsiai kryžminami su kitų genčių orchidėjomis ir auginami jų mišrūnai:
Asconopsis, Renanthopsis, Vandaenopsis, Doritaenopsis. Doritaenopsis, gauti 1961 m. sukryžminus falenopsį su dorite (Donfi’s), yra populiariausi tarp mišrūnų. Šios or­chidėjos labai panašios į falenopsius, ir auginamos taip pat.

Mano:
1. Phaleanopsis (nedidelė, rožiniais žiedukais) gauta dovanų 2012-10-30 išleistuvių proga iš kolegų.
2. Phalaenopsis (vidutinė, bordo spalvos žiedais) gauta dovanų 2012-11-23 gimtadienio proga nuo kolegių.
3. Phalaenopsis (vidutinė, spalvos nežinau) pirkta 2013-02 Draugystės g. bazėje už 5 Lt nežydinti.
4. Phalaenopsis (didelė, dideliais baltais žiedais) pirkta 2013-02 Juozapavičiaus pr. Maximoje už 17 Lt.
5. Phalaenopsis (labai didelė, dideliais gelsvais žiedais) pirkta 2013-03 Draugystės g. bazėje už 35 Lt su dviem žiedstiebiais.
Foto daryta 2013-03-22:
 
6. Phaleanopsis (nedidelė, gelsvais su raudonais taškiukais žiedukais) pirkta 2013-03 Hyper Maximoje už 15 Lt.


Komentarų nėra:

Rašyti komentarą