2013 m. balandžio 25 d., ketvirtadienis

Oncidija (Oncidium)

 
Tai Amerikos atogrąžų ir paatogrąžių orchidėjų gentis. Botanikai suskaičiuoja net 450-700 oncidijų rūšių, o kaip kambarinės gėlės auginamos tik kelios. Gamtoje oncidijos auga įvairiai: ir ant medžių, ir ant uolų, ir žemės paviršiuje. Tokį genties pavadinimą gavo dėl ant lūpos esančių nedidelių gumbelių (graikų kalba oncos -. „auglys“, o eidos – „forma“). Europoje jos pradėtos auginti XVIII a. pabaigoje – XIX a. pradžioje.
Oncidijos labai įvairios: skiriasi dydžiu, žiedų forma ir spalva. Žiedynus sudaro daug žiedelių su plačiomis lūpomis. Daugeliui rūšių būdingi geltoni, gelsvai ir rusvai išmarginti žiedai. Žydi ilgai, maloniai kvepia. Tikrai ne visų rūšių gėles galima auginti kambariuose. Nereikliausiomis laikomos: flexuosum, nanum, ormthorhynchum. Flexuosum rūšis paplitusi Brazilijoje. Šakoti, iki 60 cm aukščio žiedynai sudaryti iš daugybės geltonų žiedelių, išmargintų rausvai rudomis juostelėmis.
Yra daug hibridų su kitomis orchidėjų gentimis: Burrageara, Colmanara, Vfilsonara, Vuylstekeara, Odontocidium, Aliccara, Rodricidium, Maclellanara. Tai puošnios ir nelabai reiklios orchidėjos.
Tarprūšiniai oncidijų hibridai nesunkiai auga namuose. Tarp jų yra gėlių baltais, rausvais, raudonais žiedais. Oncidija „Twinkle“ – puiki nedidelė orchidėja apie 20 cm ilgio žiedynais. Žiedai 2,5 cm skersmens, kvepiantys. „Sharry Baby“ žiedai raudoni kaip vyšnia, su balta lūpa, kvepia šokoladu. O pati gėlė stambi ir greitai auga. Ypač nereiklūs smulkiažiedžiai hibridai (jų žiedeliai apie 1 cm skersmens) – tai gerai žinomi „Gower Ramsey“. Hibridai gali žydėti bet kuriuo metų laiku, kai kurie – du kartus.
Namuose oncidijoms reikia gaivaus oro, daug šviesos ir nedaug šilumos. Nuo ryškių ir kaitrių saulės spindulių būtina saugoti, bet anksti rytą ir vėlai vakare saulė gali gėles trumpai apšviesti. Visus metus reikia drėgno oro. Bet purkšti orchidėjas reikia labai atsargiai, kad vanduo nesikauptų ant lapų.
Augančios oncidijos reguliariai laistomos (kad substratas visiškai neišdžiūtų) ir kas mėnesį tręšiamos. Nuo rugsėjo iki pavasario (kol pradeda augti šaknų galiukai) laistomos mažiau, nebetręšiamos. Žiemą palanki žemesnė patalpos temperatūra (15-18 °C).
Auginamos plastikiniuose vazonėliuose, o labai ilgus linkstančius žiedynus turinčias oncidijas galima sodinti į krepšelius. Augdamos oncidijos linkusios „išlipti“ iš vazono, aplink išauga daug orinių šaknų. Persodinamos kas 2-3 metus, pavasarį. Tuo metu didesnius kerus galima padalyti.
Vasarą galima auginti lauke, šviesiame daliniame pavėsyje, nuo lietaus apsaugotoje vietoje.

Oncidium sweet sugar (geltonais žiedukais, daug auginių) pirkta 2013-04-22 Kauno stoties turguje už 24 Lt su trimis žiedstiebiais.



Komentarų nėra:

Rašyti komentarą