2013 m. balandžio 25 d., ketvirtadienis

Cimbidis (Cymbidium)

 
Cimbidžiai – didelės orchidėjos. Naturaliai mūsų planetoje jos auga Indonezijos ir Pietryčių Azijos miškuose. Dažniausiai natūraliai šios gėlės auga ant žemės, kartais net ant medžių arba uolų. Suskaičiuojama iki 60 Cimbidžių rūšių.
Išvestos Cimbidžių rūšys pritaikytos auginti namuose ir laikomos nereikliomis gėlėmis. Cimbidžiai žydi beveik visomis spalvomis, tik mėlynos ir violetinės spalvos šios orchidėjos žiedų nepamatysite.Vienas augalas gali turėti iki 30 žiedų. Šios gėlės tinkamos skynimui ir merkimui vazose, nes ilgai išgyvena pamerktos. Neskinti pražydę Cimbidžiai savo žiedais džiugina iki 3 mėnesių.
Cimbidžių lapai ilgi, siauri, kiek išlinkę. Nepastebėjus gumbų, galima pamanyti, kad vazone pasodintas ajero ar geltonojo vilkdalgio keras. Taigi šioms orchidėjoms namuose reikės skirti nemažai vietos. Tik jaunos gėlės (ką tik nupirkti vazonėliai) telpa ant palangės.
Didesni ir mažesni, skirtingos žiedų formos ir raštai, šviesios ir tamsios spalvos… Originaliai atrodo rudų ir žalių atspalvių žiedai. Cimbidžių hibridai dažniausiai skirstomi į standartinius (iki 1,5 m aukščio su 7-12,5 cm skersmens žiedais) ir miniatiūrinius (30-60 cm aukščio su 2,5-7 cm skersmens žiedais). Naujausių veislių augalai išauga žemi – kaip miniatiūrinių, bet turi daug stambesnius žiedus.
Cimbidis labai mėgsta gaivų orą, todėl vasarą juos geriausia laikyti lauke, šviesiame pusšešėlyje, užuovėjoje. Dienos ir nakties temperatūrų skirtumas labai palankiai veikia augalą, skatina žydėti.
Cimbidis žydi bet kuriuo metų laiku, dažniausiai – rudenį, žiemą ir pavasarį. Nors šios orchidėjos turi gumbelius, ryškaus ramybės periodo nėra. Vis dėlto žiemą geriau laikyti vėsesnėje vietoje ir mažiau laistyti. O pavasarį ir vasarą cimbidžiai laistomi reguliariai, kartą per mėnesį tręšiami orchidėjų trąšomis. Geriausiai augalų būklę parodo gumbeliai. Jeigu jie tvirti ir lygūs, vadinasi, orchidėjos jaučiasi puikiai, o susiraukšlėję perspėja apie drėgmės trūkumą arba perteklių.
Vėlai rudenį ir žiemą besiruošiantiems žydėti cimbidžiams reikia papildomo apšvietimo. Jei trūksta šviesos, gali nukristi žiedpumpuriai. Peržydėjusius žiedynkočius nupjaukite.
Palankiomis sąlygomis cimbidžiai auga greitai ir kas 2-3 metus juos būtina persodinti. Didelius kerus galima padalyti, bet nereikėtų jų labai išskaidyti, nes didesnės orchidėjos geriau auga.

Mano Cymbidium (du auginiai, geltonais vidutiniais žiedais) pirkta 2013-03 Draugystės g. bazėje už 30 Lt su dviem žiedstiebiais.

 

 


Komentarų nėra:

Rašyti komentarą