2012 m. lapkričio 8 d., ketvirtadienis

24 (24) Jonas Jonasson "Šimtametis, kuris išlipo pro langą ir dingo"

Įvertinimas: 5/5
Mano nuomonė: na ką, ši knyga viena pačių geriausių, kokias tik esu skaičiusi. Neatsimenu, kada skaitydama knygą tiek prunkščiojau. Čia puiki gero humoro dozė. O įdomiausias pats rašymo stilius ir pagrindinio veikėjo požiūris į gyvenimą. Net ir į neigiamus dalykus žiūrima taip pozityviai, kad norisi vis skaityt toliau ir toliau.
Žodžiu visiems rekomenduoju šią knygą kaip istorijos, gero humoro ir pozityvumo dozę.
Oficialiai: Ilgas ir įvykių kupinas gyvenimas atvedė Alaną į senelių prieglaudą, kuri turėjo tapti paskutine jo gyvenimo stotele. Bėda ta, kad sveikata nežada jo apleisti net ir tądien, kai jam sukanka 100 metų. Visi renkasi didžiajai šventei: meras, miestelio žiniasklaida, senelių prieglaudos darbuotojai. Tačiau Alanas neketina dalyvauti. Jis nusprendžia... išlipti pro langą!
Taip prasideda Alano Karlsono mėnesio trukmės kelionė po Švediją. Gana komplikuota, nes jo ieško ne tik vietinė policija, bet ir nusikaltėliai, kurių lagaminas atsidūrė pas garbaus amžiaus senolį.
Ši knyga – šis tas daugiau nei subtilaus humoro kupina paskutinio šimtamečio nuotykio istorija. Kartu tai kelionė per visą XX a. Pasirodo, kad šis žmogus ne tik buvo visų pagrindinių jo įvykių liudininkas, bet kai kuriuos jų netgi nulėmė! Būdamas sprogmenų specialistas, jis prisidėjo prie atominės bombos kūrimo ir turėjo progą susitikti su įtakingiausiomis XX a. asmenybėmis: Stalinu, Čerčiliu, Mao, Trumenu, Franku ir de Goliu.

Švedo Jonaso Jonassono (g. 1961 m.) knyga apie šimtametį pradėjo savo populiarumo kelią gana neįprastu šiais laikais būdu – iš lūpų į lūpas. Nebuvo jokios reklamos, jokių recenzijų. Visgi 2010 metais Švedijoje ji tapo perkamiausia knyga, tiražas perkopė milijoną! Po metų dėl teisių aukcionuose varžėsi didžiausios Europos leidyklos, o šiandien knyga išleista 30 šalių! Disney padalinys įsigijo teises ekranizuoti knygą Skandinavijoje. Prieš „išdrįsdamas“ parašyti pirmąjį romaną, J. Jonassonas dirbo žurnalistu ir televizijos prodiuseriu Šveicarijoje. Šiuo metu jis, grįžęs į Švediją, gyvena saloje su ketverių metų sūnumi ir keliomis vištomis.
Puslapių skaičius: 480 psl.
Išleido: Obuolys, 2012
Knyga: nuosava
.

Komentarų nėra:

Rašyti komentarą