2013 m. kovo 19 d., antradienis

18 (48) Herbjorg Wassmo "Stiklinė pieno"

Įvertinimas: 5/5
Mano nuomonė: tai pirmoji knyga, kurią skaičiau kompiutery PDF formatu. Ir pasakysiu tikrai neblogai pasiteisino. Tik gal truputį gaila akių ir taip visą dieną spoksant į kompiuterį. Bet kadangi ar taip, ar taip reiktų spoksot, tai čia bent naudingai :) Taigi apie knygą. Tikrai nustebino. Kažkaip nebuvau skaičiusi aprašymo, bet žinojau, kad knyga labai populiari. Pagal pavadinimą tikrai nebūčiau nuspėjus apie ką knyga bus. Taip pat nustebino, kad užsienio rašytoja rašo apie mergaitę iš Lietuvos. Bet buvo labai įdomu skaityti. Knyga parašyta 2008 m., bet atrodė, kad istorija iš sovietmečio ar bent iš laikotarpio tik atgavus nepriklausomybę, nes pagrindinė autorė neišpasakytai naivi ir pasakysiu net kvaila. Erzino jos patiklumas ir nežinojimas elementarių dalykų. Tačiau istorija tikrai įdomi, žiauri ir kartu pamokanti. Prekyba žmonėmis, prostitucija, narkomanija - tai temos, verčiančios susimąstyti. Tačiau mano nuomone, šiuo metu tai vyksta šiek tiek kitaip. Be to, merginos nebėra tokios patiklios (tikiuos) ir yra daug lengvai pasiekiamos informacijos bent jau apie seksą, apsisaugojimo priemones ir visą kita. Beje, knygoje pritrūko pabaigos. Būtų įdomu kokią antrą dalį paskaityti, kaip jai sekėsi pasigimdžius ir galbūt grįžus į tėvynę.
Žodžiu knyga turėtų patikti mėgstantiems liūdnas, žiaurias gyvenimiškas istorijas.
Oficialiai:
Dortei penkiolika, ji gyvena Lietuvos kaime. Ši mergina niekada nesvajojo apie didžius nuotykius, apie princus ir baltus žirgus, tik apie kepėjo sūnų Nikolajų, apie šiek tiek mažesnį skurdą ir apie tėtį, kuris dar galėjo gyventi...
Todėl Dortė vis dar negali patikėti, jog niekam nesakiusi sutiko išvažiuoti į Stokholmą dirbti restorane. Ir vis dar negali patikėti, kad tai ją, Dortę, veža per Lietuvą ant galinės Audi sėdynės.
Mašinoje su langais, kurie neatsidaro. Koks tai darbas, mergina sužino per vėlai...
Puslapių skaičius: 400 psl.
Išleido: Alma littera, 2008
Knyga: nuosava PDF formatu.

Komentarų nėra:

Rašyti komentarą